82 år. Carlo: “Sporvognskonduktøren” (DANSK)

Jeg kørte på 9eren og på 13. Og det var noget med, når man kører med et elektrisk køretøj, så kan man, hvis man kører på jævnstrøm, så kan man umiddelbart ved at skifte polen på motoren lave den om til en generator skiftevis og en motor.

Hvis man flytter polen over på den anden side, når det er jævnstrøm, så begynder den at producere strøm i stedet for at bruge strøm. Og det vil sige, den strøm, man så producerer, den kaldes for bremsestrøm. Det vil sige, at når vognen var under opbremsning, så skiftede den automatisk på den nøgle, man stod og drejede på… den skiftede automatisk over til minuspunktet. Og det betød så, at den aktiverede den elektriske bremse, som jo ikke er en bremse der slæber på hjulene men simpelthen forhindrer strømmen at arbejde bagud i stedet for.

Og der kunne så ske det, at man under tiden, hvis for eksempel stangen sprang af eller noget, så kunne man risikere, at vognen ikke kunne bremse.

Hvis stangen var hoppet af, og man skulle lave en nødbremse, så havde man noget, der hed en skinnebremse, som man sænkede ned på skinnerne. Og det var altså en, hvor hele strømstyrken gik direkte lodret ned og greb fat i skinnen, altså en magnetisk bremse simpelthen. Og det kunne så resultere i, hvis stangen var hoppet af for eksempel, at så virkede den ikke, for den skulle have strøm fra ledningen for at virke.

Og de ulykker, vi havde, hvor… blandt andet ved Slotskroen, hvor stangen var hoppet af, og hvor han kørte hele vejen over i restauranten over på den anden side med sporvognen, der kommer ned ad Valby Bakke… så kører man på røv og nøgler og har ikke en chance for hverken det ene eller det andet.

Så der er sket nogle enkelte store ulykker på den måde.

Lyssna: mp3

Leave a Reply