87 år. Nisse: “Kriminell kärlek” (SVENSK)

Jo, visst hade jag aningar innan och i… i…i lumpen träffade jag då en kille och vi fann väl varandra…eh… och hade en väldigt bra relation… eh….men inte fysisk relation.

Vi låg då inkallade i Värmland, eller var det var då, och det fanns nån liten tjärn oppe i skogen, en bit därifrån, och vi sa att vi skulle gå och bada och vi klädde av oss och det…det… syntes ju mycket väl vad vi ville…

Och vi gick sakta emot varandra.

Vi var väl en tio centimeter ifrån att riskera att hamna i ”kurran” (fängelse) Vi hoppade ner i vattnet istället och…vi vågade aldrig.

Alla visste då att homosexualitet var dåligt och farligt och också att det var förbjudet.

För oss som är födda på 1910-tal och 1920-tal vi visste det och vanliga hederliga svenskar man…man bryter inte mot lagen.

Den killen var… eh, han studerade juridik då och vi hade väldigt gott samförstånd i samhällsfrågor och sådär, men… näe… vi… vi… ehe… näe.

Och det var väl ungefär sen… Det var i slutet på 70-talet, så var jag med min son på en film, som jag inte kommer ihåg vad det var nu, på bio Astoria och alldeles intill oss satt den här killen med sin son för de ville se samma film… Hehe… Men vi hade ju våra söner med oss… och…kände igen varandra helt och hållet, men ja, jag sa: Jaha, här är min son, här är din son, det blev inte tal om det mera och vi har… sen kontaktades vi aldrig varandra och han är död sen många år nu så att de…

Fotnot: De som var unga på 1920 var med om att homosexuella förbindelser var olagliga och kunde medföra straffarbete i två år. Homosexualitet var förbjudet i Sverige fram t o m 1944. 1979 tog man bort sjukdomsklassifikationen.

Lyssna: mp3

Leave a Reply