76 år. Niels: “Digegreven” (DANSK)

Æ dige, det skal passes. Og det skal passes godt. Det skal være sådan, så når æ stormflod den kommer, så er det i orden. Og derfor er det digegrevens ansvar, at æ dige det er helt i orden.

Den første rigtige storm, jeg var med til, da var jeg med Claus Nicolaisen ude ved sluserne, og det var i 1936. Da oplevede jeg første gang, at bølgerne slog over diget, så højt var det. Men så senere da har vi haft mange stormfloder også i min fars tid. Men så pludselig så fik vi en storm den 3. januar 76. Og da skal jeg love for, at der blev rav i den herude.

Jeg var egentlig klar over det dagen inden, for da var jeg ude at grave vand af ude ved dæmningen.

Og det var så 2. januar, og der var der så stille derude. Men så var der en ting, som var stærkt foruroligende, og det var til æ sol, den var så underlig luerød. Og hen tværs over solen hastede småskyer, sådan som man ikke ser det tit. Og det er et uheldsvarslende tegn.

Og det viste sig så i løbet af mindre end et døgn, så havde vi den store storm. Og den rejste sig så i løbet af tre stunde. Og så havde vi en vandstigning på op til fem meter over dansk normalnul.

Lyssna: mp3

Leave a Reply