73 år. Alexander: “En tiotusenkronors flaska” (SVENSK)

Jag har nyligen varit och rest omkring på Öland, med en kompis som är från Öland och Kalmar och tillsammans med ytterligare en kompis, som är en fransman, nere från Frankrike. Och under vår vistelse på Öland så drack vi då huvudsakligen dom viner som kommer från det distriktet i Frankrike där denne Ölänning har sitt sommarresidens och där denna fransmannen kommer ifrån nämligen long i doch.

Och sen åkte vi hem… Som avslutning åkte vi hem till Göteborg och då grävde denne Ölänning upp en flaska från sin källare, och så sa han: Den här är gammal…så den kanske är, så att säga, over the top eller har gått över sin tid som brukligt vin.

När vi då tittade på etiketten så visade det sig att jo, den var gammal, den var femton år gammal, men den kommer då från ett sån´t ställe så man nog kan tro att den borde möjligtvis ha börjat utvecklas nu, efter femton år. Det visade sig då nämligen vara…eh… andra vinet till ett chateau i byn pojack som heter chateau la fit och som är ett av de fyra häftigaste viner som går att få tag på.

Det var blårött. Och märkligt nog så när man sätter näsan i det här och doftar på det litegrann, så var doften lite…. nyvässad blyertspenna, va. Cederträ och en del sådana här… svart vinbärsdoft och det smakade fantastiskt gott.

Vi väntade…eh… för att Philipe (fransmannen) skulle åka med flyget två timmar senare. Så det blev bara….Ja, vi tar en liten bit av någonting, vi köpte lite skinka och ja…. Vi öppnade en flaska och den flaskan visade sig då vara, så att säga, en höjdarflaska.

Eh, dagens priser för den franska la fit ligger på tio-femton tusen kronor per flaska.

Lyssna: mp3

Leave a Reply