72 år. Sigvor: “Kaninerna i korgen” (SVENSK)

Jag skulle åka ner till Orsa och handla och då när jag hade åkt några kilometer så gick det ett par ungdomar på vägen. Jag frågade om de ville ha lift, för jag skulle till Orsa och det tackade dom ja till, så då hoppade de bara in i bilen.

Ja, han var ju långhårig och…smal…och hon hade nog jeans på sig, tror jag. Dom hade inte någon packning utan di hade en korg och då undrade jag vad det var i korgen och då var det KANINER, sa dom. Och då frågade jag: varför har ni kaniner med er? Hehe…

Ja… Det var ingen som kunde sköta om dom, så vi var tvungna till att ta med oss dom, sa han… Fick jag för svar.

Och sen så släppte jag av dem här, vid järnvägsstationen. Och… De sa tack för skjutsen, så…

Det var inte förrän dan efter, när vi hörde på nyheterna klockan sju, att de var på väg söderöver. Så då så sa min man att: det måste ju vara dom som du tog upp igår.

Så då ringde vi polisstationen här i Orsa, men de hade inte öppnat eh… så då ringde vi Mora och då fick de bråttom att komma upp, inom en timme och försökte och förhörde mig: Förstår du vem du har skjutsat?!

Jag tänkte inte på att det kunde vara något farligt.

Det är väl kallt, kaffet…

Fotnot: Personerna Sigvor plockade upp i juli 1988 var Juha Valjakkala och Marita Routalammi – de två mest eftersökta personerna i Europa efter de s.k ”Åmselemorden” då Juha Valjakkala mördade två makar samt deras 15-åriga son i Åmsele.

Lyssna: mp3

Leave a Reply