63 år. Hans: “Z:a” (SVENSK)

Jag har den fula ovanan att jag…..när jag kommer till ett bibliotek så slår jag upp de här uppslagsverken: Nordisk familjebok, Bonniers konversationslexikon, Svensk uppslagsbok och så vidare, och så vidare…. Och man SKA ha tagit bort de värsta – vad ska jag säga – omdömena eller skildringar om Romer och andra grupper ute i världen som också har blivit utsatta för ungefär samma påhopp, om jag får säga så.

Och då var jag då på Sandvikens stadsbibliotek och skulle sjunga och föreläsa och då slog jag upp ett uppslagsverk som är tryckt 1956. Och. Vad får jag se när jag slår upp bokstaven Z:a, med rubriken: Zigenare?

Ett foto på mig. Och min familj. Tagen ett par år tidigare i Lomma, som ligger strax utanför Malmö, 1954. Och vad får man då läsa under den här bilden?

(dikterar:)

” Zigenare tåla det stränga svenska klimatet, bättre än svenskar själva. Dom hemsökas endast av få sjukdomar såsom smittkoppor och mässling. Zigenarnas begär att stjäla är någonting medfött, något som redan finns som anlag hos zigenarbarnet. Zigenare rodnar aldrig. Zigenarnas skönhet är av flyktig art och zigenare levas endast i flock…”

Det här fick jag läsa. Om mig.

Lyssna: mp3

Leave a Reply