60 år. Bert: “Mr. Bagel” (SVENSK)

I begynnelsen var bageln. Heheheh…. Bageln är liksom den som står framåt i givakt, framför allt annat och säger: Hey man, look at me, here I am!

Ja, jag är en Mr Bagel. En av alla Mr. Bagels.

Jomen, såhär var det för mig: Jag har alltid sysslat med bröd, så jag är van och jag är kräsen. Och bageln fanns alltid med för mig, jag är en judisk man, född här och… och bageln är ju ett judiskt bröd från början.

Alltså då, när jag började, då visste väldigt få svenskar om bageln, egentligen. Så att, vi var säkert flera som bröt igenom och skapade en marknad, men jag tror nog att det… att det var nog jag som gjorde det sådär på riktig då.

Att baka ensam i ett bageri på natten – bara det är en väldigt speciell upplevelse, va. Det är en ugn som susar och dundrar lite och det är varmt och det är fuktigt och just här var det rätt dassigt ljus och så vidare. Och där står jag mitt uppe i det, med ett förkläde och en mössa på…på huvudet. Men vad som var väldigt speciellt med det här stället var att det fanns en bakdörr och den hade jag ofta öppen för att det var liksom så…så varmt. Och på den varma årstiden då det kom liksom nattvandrare hem, nå´n gång sent på nattkröken, där… och så kände de doften av nybakat bröd. Du vet, det var ju liksom…. Det är ju som…. Det är ju alldeles magiskt, va.

Så det började komma folk förbi: Hallå, hallå?

Ja… då öppnade jag och sa: Ja?

Du, det här luktar så gott, kan vi köpa några, vad är det för något?

Bagels. Bagels…

Det var läge för bageln. Det var… Brödintresset hade ökat. Succesivt så tittade vi över horisont liksom, bortom ”Skogaholmslimpan” och ”Pågens… lingongrova” – och vad de nu heter för någonting. Folk ville ha nå´t annat.

Lyssna: mp3

Leave a Reply