41 år. Vibeke: “Saueslakt” (NORSK)

Jeg kommer fra en liten bygd i Nord-Norge. Jeg bodde i et trehus og ved siden av var det et fjøs der sauene våre holdt til. En dag stod jeg ute på trappa og så mot fjøset. Det var en høstdag. Jeg var ganske lita da, antageligvis fem, seks, syv år gammel. Familiens sauer var samlet utenfor fjøsen og pappa og det jeg tror var onkel stod med noe, jeg er litt usikker, jeg tror det var en øks eller en hammer. Som de slo sauene våre i hodet med. Og så når sauen var slått i svime så kuttet pappa strupen på dem sånn at de blødde i hjel og døde. Og sånn gikk det en for en.

Og jeg var jo veldig lita jente da så jeg forsto, jeg forsto ikke dette, dette var jo familiens sauer. Som vi pleide å mate. Jeg husker også et lam som hadde blitt morløs og som vi pleide å gi tåteflaske til. Og jeg husker det lammet kom mot meg med sånn glede når jeg stod der med den tåteflasken. Og nå plutselig var det bildet så forskjøvet.

Senere har jeg skjønt at det nok var begynnelsen på at jeg femten senere sluttet å spise kjøtt. For den dagen så jeg dyrenes smerte. Nå har jeg vært vegetarianer og veganer i tjue år og det er det beste jeg noen gang har gjort.

Lyssna: mp3

Leave a Reply