Följ med till Åland i sommar!

Sommaren 2023 är det dags för sommarkurs i Mariehamn, på Åland (Finland). Kursens tema är Nordisk noir och vi fördjupar oss i mord, död och mystik utifrån litteratur, film och historia. Programmet är nu klart och du hittar det nedan:

Här nedan ser du några av de medverkande i kursen:

Deckarförfattaren och filmproducenten Max Seeck, som fick sitt stora internationella genombrott med böckerna om kommissarie Jessica Niemi, berättar om sitt författarskap.

Johan Brännström, författare till spänningsserien om Mikaela Sköld, berättar om att hämta inspiration från sina egna mardrömmar och hur han arbetar med att fördjupa och bygga upp en längre serie-dramaturgi.

Simon Ventus från Österbotten i Finland och Christina Gustavson från Västergötland i Sverige har skrivit Den som offrar sig – Brottsplats Österbotten och berättar om att samförfatta över landsgränser.  

Maria Nilson, docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Sverige, fördjupar sig i våldet i den nordiska ungdomsboken och ger exempel på hur lärare kan arbeta med dessa mörka skildringar i klassrummet. 

Karl Berglund, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet i Sverige, diskuterar deckargenrens ställning i bokströmningstjänsterna. Vad är det som gör att vi älskar att läsa och lyssna på deckare?

John Degerlund, lärare i historia och samhällslära i Åbo, Finland, berättar om Ålands historia och demilitarisering.

Den åländska författaren Carina Karlsson berättar om häxprocessen på Åland och om sin bok Ringen. Ett äventyr vid slottet som utspelar sig på Kastelholms slott dit vi åker på utflykt.

Camilla Gunell, som sitter med i Nordiska ministerrådet (Finland), presenterar aktuella nordiska frågor.

I kursen ingår förutom föreläsningar en utflykt till Kastelholms slott, https://www.museum.ax/vara-museer-och-sevardheter/kastelholms-slott, en båttur till Kobba klintar i den åländska skärgården, https://visitaland.com/upplev/sevardheter-utflykter/kobba-klintar/ och en kväll på Rock off (26 juli), https://www.rockoff.nu.

Kursen pågår från eftermiddag den 24 juli till lunch den 28 juli 2023. Vi bor på Park Alandia i Mariehamn, https://www.parkalandia.com/sv. Kurs, kost och logi ingår i kursavgiften. Kursavgiften för ett enkelrum är 6100 danska kronor och för ett dubbelrum 4600 danska kronor. Anmäl dig via denna länk, https://www.tilmeld.dk/n2301 Sista dag för anmälan är den 15 maj 2023.

Frågor? Hör av dig till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com eller till Anu-Katja Nurmi, anu-katja.nurmi@edu.turku.fi

Leave a Reply