Glædelig jul og godt nytår

2019 har budt på flere spændende kurser i Nordspråk.

På sommerkurset i juli Lofoten i Nordnorge, gav kurset, “Nytt blikk på havet”, deltagerne et indblik i havets rolle i de moderne nordiske samfund. Nordiske forfattere og forskere belyste, hvilken betydning havet har nu og i fremtiden for børn og voksne, hvordan havet som metafor hjælper os med at forstå, dele og diskutere mytologien i Nordens litteratur og ikke mindst, hvordan havet er en næringsressurs og et levende reservoir kulturelt og biologisk.

IMG_6656
William Heinesen: Marmennil Foto: Ida Geertz-jensen

Høstkurset i september i København: Lyrik og lyfortællinger gav deltagerne inspiration til at bruge de to genrer i deres undervisning, om det så var på grundskoleniveau eller gymnasiet. På kurset blev det illustreret, hvordan lyrikken med sine få ord og mange tomme pladser, og lydfortællingerne med sine mange ord, der bliver sagt og samtidig forbliver usagte kan være en oplagt mulighed for at arbejde med nabosprog i undervisningen.

Se filmen om kurset her:

 

I november til Nordspråk og Sprogpiloternes årlige konference “Det nordiske klasserum” på Nordatlantens Brygge fik deltagerne som altid et indblik i, hvad der rører sig i undervisningsfeltet for nabosprog og det nordiske samarbejde. Blandt andet med oplæg fra Erik Skyum-Nielsen, lektor ved Institut for Nordiske studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, som med sit oplæg kom med et bud på en pragmatisk og realistisk tilgang til nabosprogsundervisningen. I følge Skyum-Nielsen, kan vi se på det nordiske således: Det nordiske som felt for møder, det nordiske som en undersøgelse, det nordiske som noget man producerer mere end noget man har. Det nordiske som noget der opstår mere end noget der allerede er der. Det mulige fokus, der blev foreslået var: at elever og studerende indgår i en proces, hvor de oplever en nysgerrighed for dem selv og en retning at søge viden og indsigt i.

77131636_2613674585345752_7130887837376839680_n
Erik Skym-Nielsen viste, hvordan man kan åbne elevernes øjne for sprogets nuancer igennem arbejdet med noveller og digte på originalsprogene og sammenligne med oversættelser.

Tak for i år. Vi glæder os til at tage fat på de nordiske kurser i 2020 sammen med jer.

Leave a Reply